Barion Pixel

Otthonodú

A társadalom legfontosabb egysége a család. A család boldogságot, védelmet, az egészséges lélekhez szükséges érzelmi biztonságot nyújthat, amennyiben megfelelően működik. Sok megfelelően működő családból, sok jó közösség, és sok jó közösségből pedig értékes, fejlődő társadalom épülhet, egészséges lelkületű egyénekből.

Vajon mitől működik egy család megfelelően?

Úgy gondoljuk, hogy nem kell hozzá sok minden, egészen apró dolgok tehetik különlegessé a mindennapokat: egy kis figyelmesség, empátia egymás iránt, szeretettel fordulás egymáshoz. A legfontosabb, hogy bízzunk egymásban, és mindent meg tudjunk beszélni egymással.

Tartsunk össze!

A család egysége sajnos igen törékeny. Szükség van folyamatos odafigyelésre, a jó dolgok felidézésére, megerősítésére, újabb és újabb közös pozitív élmények szerzésére. Arra, hogy együtt találjunk megoldásokat az élet kihívásaira, közösen tudjuk tervezni a mindennapjainkat, még a család legkisebb tagjaival is, hiszen bizonyos területeken nekik is joguk van beleszólni a család életébe.

Az Otthonodú ezen feladatok játékos megoldására nyújt élményszerű lehetőséget.

A játék során a Családszellemtől kapott ajándékot csomagolhatjátok ki, ezáltal olyan különleges helyszíneken utazhattok keresztül, mint például a Színfoltok Oázisa, Címerállatkert vagy éppen a Kézművész Körcirkusz.

A helyszíneken túl egy időbeli utazást is tehettek, hiszen a múltat, jelent és jövőt érintve szerezhetitek meg az Otthonodú ajtajának kinyitásához szükséges kulcsotok darabjait!

Közös emlékek – múlt kártyák

Minden játék a múlt kártyák felhúzásával veszi kezdetét. A múlt kártyákon szereplő kérdések elsősorban közelmúltbeli pozitív eseményekre, történésekre vonatkoznak, ezáltal erősödhetnek, tudatosulnak a családban a pozitív dolgok.

Közös élmények – jelen kártyák

A játék második szakaszában a jelen kártyák kerülnek felhúzásra és megoldásra. A jelen kártyákon bizalomépítő, vicces feladatok, minijátékok találhatók. A játék ezen pontjának fontos feladata van, ugyanis az esetenként mélyebb témákat is felvető jövő kártyákat készíti elő, hangulatoldó, egymás lelkéhez közelebb kerülés lehetőségét biztosító játékokkal.

Közös tervezés – jövő kártyák

A jövő kártyák a közeljövőre vonatkozó, esetenként mélyebb, kényesebb témákat is érinthetnek gyermeknyelven megfogalmazva, játékba burkolva. A jelen kártyák hangulatoldó jellege után a zárkózottabb gyermekek is könnyebben adhatnak választ egy-egy – a család életét érintő – kihívásra.

A játék lezárásaként az ujjaitokkal eljátszva elsétálhattok az immár kicsomagolt Otthonodú kártyához, ezzel tudatosítva, hogy megérkeztetek egymáshoz. Az Otthonodú kártyán szereplő kulcssziluett dönti el, hogy kinek a kulcsa nyitja az ajtót, és kié nem. A játék nem rivalizáló jellegű, így mindkét esetben egyformán fontos szerepet tölthet be, és fontos feladatokat kaphat mindenki, akár az Odú Őrzőjeként, akár a Családszellem Hírnökeként.